OM MIG

Emmagrelssonkeramik är ett enmansföretag inom keramisk produktion som startade våren 2013. Det drivs av mig, Emma Grelsson, och all produktion sker i verkstaden i Östersund. Mitt formspråk är enkelt och naturnära och min vision är att i första hand skapa tidlöst bruksgods som kan följa med i flera generationer. Jag gillar utmaningen att försöka hitta den perfekta harmonin mellan färg, form och funktion som tilltalar både den sinnliga och praktiska sidan hos oss människor.

 

Intresset för leran väcktes i en källarlokal på Blekinge Läns folkhögskola men lusten att skapa har alltid funnits med mig. Efter några års sökande hamnade jag tillslut på Formakademin i Lidköping. Där tog jag min keramiska hantverksutbildning. Det var i de välutrustade lokalerna med anor från Rörstrand som jag upptäckte leran och keramiken på riktigt. Jag fastnade i gips och gjutlera, för att det gav mig stor frihet att leka med former och uttryck.

 

Efter två år i Lidköping återvände jag hem till Jämtland. Idag är vi tre keramiker som sedan 2014 delar utrymme och kunskap i gemensam verkstad i Östersund. Vi kallar oss lermakarna.

I Verkstaden

All min produktion sker på färjemansgatan 25 i Östersund

Jag formger, formar, glaserar och dekorerar all keramik för egen hand. Innan produkten når ditt hem har den hanterats av mig minst 20 gånger.

Jag arbetar nästan uteslutande med stengodslera i olika tekniker. Det innebär att produkterna blir ugnsfasta, tål maskindisk och mikrovågsugn. All keramik utom serien Silva, Snäckan och Jämtrenen är drejad för hand. Silva och Snäckan gjuts i egengjorda gipsformar där jag har större frihet med formerna. I läderhårt stadie beskickas och putsas produkten för att sedan torka och skröjbrännas i 900 grader. Därefter ska produkten glaseras antingen med dopp- eller sprutteknik. Den avslutande glasyrbränningen går upp till 1250 grader och tar nästan två dygn. Jag jobbar själv fram de glasyrer jag använder för att få den effekt och färg som jag önskar.

Välkommen in i verkstaden för att ta del av hela tillverkningsprocessen.


MEDLEM I


Gaupa Hantverk: Sedan 2018 är jag delägare i Gaupa Hantverk som funnits i Östersund sedan 1993. Gaupa Hantverk är en butik och marknadsplats för de jämtländska och härjedalska hantverkarna i regi av fem hantverksföretagare

gaupahantverk.se

Gaupa på facebook

Drejeriet Butik och Galleri: Sedan 2017 är jag en av 15 medlemmar i Drejeriet, ett anrikt keramikkollektiv som funnits i centrala Östersund sedan 1987. Drejeriet erbjuder konst och konsthantverk av hög kvalitet med anknytning till Jämtland


drejeriet-keramik.se

Drejeriet på facebook

emma@lermakarna.se  |  073 84 82 086

Färjemansgatan 25, Östersund